Tattooshop Tradtoo
Artistiek . Creatief . Uniek
 

Tattoo nazorg


  Nazorg Instructies

 • Wanneer de tattoo artiest klaar is, wordt je tatoeage ingepakt met huishoudfolie. Dit mag je na twee tot vier uur verwijderen. 
 • Was altijd eerst je handen. Persoonlijke hygiëne is absoluut noodzakelijk  tijdens het genezingsproces. 
 • Was je tatoeage 2 a 3 keer per dag, gedurende 3 dagen.
  Was de tattoo met lauwwarm water en een milde hypo allergene zeep.
  Laat het water via je handen over je tatoeage stromen en was de tattoo zachtjes met je hand. Houdt de tattoo niet onder de directe straal en zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven. Als je de tatoeage na afloop goed wast, is er minder kans op korstvorming.
 • Dep de tatoeage voorzichtig droog met een schoon stuk keukenrol. Niet vegen of wrijven.
 • Smeer je tattoo minimaal 2 á 3 keer per dag dun in.
  Smeer de tatoeage dun in met een GGD goedgekeurde aftercare zalf. Wij adviseren Bepanthen Tattoo, of Tattoomed Aftercare.
 • Blijf je tatoeage op deze manier verzorgen totdat de huid genezen is.


Tattoo Check-up/ Bijwerken

Zodra je tatoeage genezen is zien we je binnen 12 weken graag nog even terug om te controleren of alles goed gepakt heeft.
Mocht er iets bijgewerkt moeten worden kunnen we gelijk een afspraak inplannen en werken we je tatoeage kosteloos bij. Kom je pas na die 12 weken omdat er iets bijgewerkt moet worden wordt daar wel een vergoeding voor gevraagd. Dus wees op tijd met de controle van je genezen tattoo. Als je tattoo helemaal naar wens is hopen we alsnog dat we je nog even kunnen zien om ons eigen werk te bekijken. In andere gevallen kan het voorkomen dat we contact met jou opnemen omdat we graag de genezen tattoo willen bekijken en er een goede foto van willen maken.

Mocht je er nog niet aan gedacht hebben... Je zou ons erg helpen als je een recensie  achterlaat op Google.  Alvast bedankt!

  Do´s and dont´s

 • Douchen is geen probleem maar richt nooit de directe straal op de tatoeage en zorg dat er geen zeepresten achterblijven.
 • Het laten uitdrogen, dus niet insmeren van je tatoeage kan zorgen voor korsten, het vertraagd het genezingsproces en kan blijvende gevolgen hebben op het eindresultaat van de tatoeage.
 • Smeer niet te dik want dit zorgt er voor dat de tatoeagewond niet meer kan ademen.
 • Pak je tatoeage niet opnieuw in met folie.
 • Vermijd zoveel mogelijk risico’s met de tatoeage, draag schone kleding, schoon beddengoed, pas op voor eventuele huisdieren en kinderen en zorg ervoor dat je altijd je handen goed wast voor je de tatoeage gaat verzorgen.
 •     Vermijd het nemen van een bad, zwemmen en saunagebruik totdat de tatoeage volledig is genezen. Douchen is geen probleem. Zorg er voor dat er geen zeepresten achterblijven in de tatoeage.
 • Vermijd de zon en de zonnebank gedurende ten minste twee maanden, om zo het risico van abnormale pigmentatie te voorkomen.  Als blootstelling aan de zon niet kan worden vermeden, kunnen er zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor worden gebruikt, maar dan alleen op een volledig genezen tatoeage. De bescherming die zij bieden is echter wel beperkt. Een nog niet volledig genezen tatoeage mag niet worden blootgesteld aan direct zonlicht en moet  worden afgedekt.
 • De kleding die tijdens de herstelperiode wordt gedragen en in contact komt met een pas gezette tatoeage, moet schoon en pluisvrij zijn.
 • Verwijder geen korstjes of losse huid tijdens de herstelperiode en niet krabben.
 • Huiddesinfectiemiddelen (antiseptisch) kunnen het genezingsproces verstoren.  Antibiotica kunnen ertoe leiden dat bacteriën resistent worden voor antibiotica en kunnen tot allergieën leiden. Gebruik deze niet zonder medisch advies.


Normale genezing en tekenen van een infectie of allergische reactie

Normale tekenen

- Vochtafscheiding (van heldere of roze vloeistof vermengd met tatoeage-inkt) is een normaal verschijnsel gedurende de eerste dagen.
- Roodheid in  het getatoeëerde gebied.
- Een lichte zwelling is de eerste uren tot dagen normaal, maar zal elke dag minder moeten worden.


Abnormale tekenen / tekenen van infectie

-  Toenemende vochtafscheiding;
- Afscheiding van geelachtige of groene plakkerige vloeistof;
- Een onaangename geur;
- Toenemende pijnlijke roodheid die zich rond de getatoeëerde plek verspreidt;
- Toenemend kloppen en branden in en rond de getatoeëerde plek;
-  Immobiliteit of problemen bij het bewegen van een ledemaat, vinger, teen of ander lichaamsdeel;

Binnen de eerste 12 uur na het tatoeëren kunnen zich koorts of koude rillingen voordoen; als dit langer aanhoudt of ernstiger wordt, behoort het te worden gezien als een teken van infectie en is medische hulp/ advies nodig.

Indien onderstaande wordt geconstateerd, behoort er - onmiddellijk medische hulp te worden ingeroepen;
- Rode lijnen die zich over de huid verspreiden; bijvoorbeeld rode lijnen die vanaf een recente tatoeage op de pols of hand lopen en doorlopen over de onderarm en naar de bovenarm.  Dit kan verband houden met bloedvergiftiging.
- Hoge koorts of aanhoudende koorts en griepachtige verschijnselen zijn tekenen van ernstige infectie.

Hoe te handelen bij een infectie?

Raadpleeg je arts of een lokale gezondheidsprofessional.

De tatoeëerder behoort ook op de hoogte te worden gesteld.

Voor klanten in een hoog-risicocategorie:
Cliënten met bepaalde aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes, immunosuppressie, enz.) lopen een groter risico op wondinfectie.

Zij behoren onmiddellijke medische hulp in te roepen als er zich tekenen van infectie voordoen.Tekenen van allergie

Cliënten, met name cliënten met een al bestaande contactallergie voor bepaalde stoffen (bijvoorbeeld nikkel, conserveringsmiddelen, antiseptica en lanoline), kunnen een allergische reactie op de getatoeëerde plek en in de omgeving daarvan ervaren die zich soms over het lichaam verspreidt. Een allergische reactie kan zich binnen een aantal uren, weken, maanden of jaren na het tatoeëren voordoen en kan zich uiten als huiduitslag met roodheid en jeuk, soms blaartjes, en het wondvocht is helder.

Wat te doen als er een allergische reactie optreedt?

In het geval van een allergische reactie in de eerste dagen adviseren we om het gebruik van alle producten te staken en een arts te raadplegen. Een allergische reactie is moeilijk te behandelen en vergt deskundig advies. Hiervoor kun je terecht bij de Tattoopoli.

Indien de cliënt een zorg of een probleem aan de tatoeëerder meldt, wordt de tatoeëerder aanbevolen de getroffen maatregelen en het gegeven advies vast te leggen, dus hierbij verzoeken we je om complicaties aan ons door te geven.


Let op: neem contact op met je huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, wondvocht, kleurverandering of chronische pijn.  Stel ons hier ook altijd van op de hoogte.


 

Het genezingsproces

Dag 1

Lees de meegekregen nazorg instructies nog eens goed door en zorg ervoor dat je deze goed opvolgt.

Zodra de tattoo artiest de tatoeage af heeft, wordt de huid eerst nog grondig schoongemaakt, ingesmeerd en verpakt met folie. Dit is biedt extra bescherming tegen binnendringende bacteriën totdat je thuiskomt en beschermt je kleding. Na 2 á 4 uur mag je de folie eraf halen en weggooien.  Was wel altijd eerst je handen voordat je in aanraking komt met je tatoeage!
Zodra de folie is verwijderd, zal het getatoeëerde gebied gaan 'vloeien' van bloed, plasma, lymfevloeistof en inkt.  Dit is volkomen normaal, dit is de manier waarop het lichaam zichzelf probeert te herstellen.Je tatoeage zal de eerste paar dagen waarschijnlijk erg gevoelig zijn. Het getatoeëerde oppervlak zal wat opgezet zijn en warm aanvoelen. De huid zal nog steeds wat inkt en bloedplasma kunnen sijpelen. Deze verschijnselen zijn voor de eerste paar dagen volkomen normaal, zeker bij de grotere tatoeages met veel kleurwerk. Maar dit moet elke dag wel gaan afnemen.


Je tattoo wassen

Het wassen van een nieuwe tattoo is voor de meesten een vervelend proces, maar een ontzettend belangrijke stap. De reden dat je je tattoo moet wassen is om alle overtollige inkt, bloed en huidplasma te verwijderen en zo overtollig korstvorming te voorkomen.Slapen

Afhankelijk van waar de tatoeage op je lichaam zit, zullen de eerste paar nachten slapen ook wat ongemakkelijk kunnen zijn. Je tattoo zal pijn kunnen doen zijn als het ergens tegenaan komt en je zal vast van alles proberen om dit te kunnen voorkomen. Helaas is er niet veel wat je er aan kunt doen en kun je je waarschijnlijk beter voorbereiden op 2 of 3 nachtjes onrustig slapen...

• We raden je aan om de eerste 3 nachten,  oude maar vooral schone lakens te gebruiken, om te voorkomen dat de inkt de lakens verpest en je ze weg kan gooien. De kans is namelijk groot dat de inkt afgeeft op je lakens.
• Een andere tip met betrekking tot slapen is dat het wel eens voorkomt dat je de volgende ochtend wakker wordt en het laken vastgeplakt zit aan je tatoeage. Als dit je overkomt, trek dan nooit de lakens zomaar van je huid af, want dit kan je herstellende tattoo flink beschadigen.
In plaats daarvan kun je het vastzittende gebied met lauwwarm water weken totdat het los laat. Als je dan met je lakens en al naar de badkamer moet lopen dan is dat maar zo... 😓


Dag 2 - 3

De opeenvolgende 2 á 3 dagen zal je tatoeage er ongeveer hetzelfde uitzien als op de eerste dag, alleen de roodheid en zwelling zullen zijn afgenomen. De huid zal nog steeds erg gevoelig zijn en beurs aanvoelen. Tijdens deze dagen kan de huid nog steeds kleine hoeveelheden inkt en bloedplasma sijpelen, dit is volkomen normaal.


Je algehele comfort niveau zal waarschijnlijk nog steeds wat ongemakkelijk zijn, dit is afhankelijk van het formaat en plaatsing van je tatoeage. Met elke dag die vanaf nu verstrijkt zou je comfortniveau stukje bij beetje weer moeten toenemen.


Dag 4 - 5

Vanaf deze periode begint de huid met de korstvorming. Je tatoeage zal er dof en wat troebel gaan uitzien terwijl er korstjes over de huid beginnen te ontstaan. Maar maak je geen zorgen, want deze fase duurt niet lang en je nieuwe tatoeage zal snel en mooi terugkomen.

Ga door met het insmeren van je tatoeage zoals je de afgelopen dagen ook hebt gedaan alleen hoef je de huid niet meer per se te wassen. dagelijks douchen is voldoende.In dit proces is het absoluut cruciaal dat je niet aan korstjes en velletjes trekt want in dit stadium van het genezingsproces zijn de korstjes niet klaar om los te laten. Door eraan te pulken riskeer je dat er scheuren, putjes en/of wondjes in je tatoeage ontstaan.
Dit zal het genezingsproces vertragen en kan ervoor zorgen dat je tatoeage beschadigd waardoor het weer bijgewerkt moet worden.  Zelfs als een korstje er uit ziet alsof het er klaar voor is, of als het maar met een klein hoekje aan je huid vast zit, laat het alsjeblieft gewoon zitten.
Vermijd het dragen van zeer strakke kleding of iets dat tegen een korstje kan wrijven of vast kan komen te zitten, waardoor de korstjes mogelijk losgetrokken kunnen worden.


Dag 6 -14

Dit deel van het genezingsproces is het deel waar de meeste mensen niet zo gek op zijn. Dit komt vooral door de soms intense jeuk, de droge huid en bovenal omdat je tatoeage er 'vreselijk' uit kan gaan zien omdat hij gaat vervellen en schilferen. De droge huid is meestal hetgeen wat die jeuk veroorzaakt waar zoveel mensen niet tegen kunnen. Hoewel het erg moeilijk is om de verleiding te weerstaan, probeer echt niet te gaan krabben.

In dit stadium van herstel is de kans dat je de huid stuk maakt nog steeds erg groot.

Tijdens de laatste stadiums zal je merken dat wanneer je de tatoeage wast, er korstjes loskomen maar maak je geen zorgen, zolang je de huid voorzichtig en zachtaardig behandeld is dit volkomen normaal.


Tip

 • Wanneer je erg last krijgt van jeuk smeer dan je tatoeage dun in met Bepanthen tattoo zalf en probeer er verder echt niet aan te komen. 
  Mocht je er echt niet meer tegen kunnen is het een tip om er met de platte hand zachtjes op te slaan, dit is niet echt ideaal maar vooralsnog beter dan krabben!

Vanaf dag 15

Vanaf dit punt zou je tatoeage grotendeels klaar moeten zijn met vervellen. De huid kan nog wat droog zijn, als dit het geval is kun je hem gerust dun blijven insmeren met Bepanthen.

De diepere huidlaag is zich nog aan het herstellen en de tatoeage is nog wat grauw, maar het fijne van dit stadium is dat de tatoeage er nu alleen nog maar mooier op wordt!Zodra je dit stadium hebt bereikt en het genezingsproces hebt doorstaan hoef je alleen nog maar de rest van je leven te genieten van je tatoeage!


E-mailen
Map
Info
Instagram