Tattooshop
TRADTOO

Je eerste tattoo?

 • Denk na over wat je wilt (een nuchtere toestand wordt geadviseerd). 

• Denk na over waar je het wil (kan een tatoeage op je (toekomstige) werk?). 

• Zoek de juiste artiest (iemand waar je je op je gemak bij voelt, studio met een vergunning etc).

• Vraag naar eerder werk van de artiest zoals fotomateriaal, bekijk de website of sociaal media en lees referenties op internet. 

• Zorg voor goede referenties en een heldere uitgebreide uitleg. Er zijn namelijk heel erg veel verschillende soorten tatoeages en wij kunnen je smaak helaas niet voorspellen. 

• Wees voorbereid op pijn,  drink geen alcohol voorafgaand  of tijdens de sessie en gebruik geen drugs om de pijn te verzachten.

• Verzorg je (toekomstige) tatoeage plek goed - ! bij zonnebrand is het bijvoorbeeld niet mogelijk te tatoeëren omwille van de extra pijn en het overmatig bloeden.De contouren / outlines van je tatoeage worden met carbonpapier op de huid gestempeld. In sommige gevallen word er 'free hand' ontworpen. Bij free-hand tatoeages zal de artiest een tekening maken direct op de huid zelf.  Zodra het stencil is opgedroogd en de artiest en klant tevreden zijn over het resultaat, gaat de artiest over tot actie. 

De klant wordt gevraagd – afhankelijk van de plaats van de tatoeage – een bepaalde zit- of lighouding aan te 
nemen. De werkruimte is vooraf steriel gemaakt met desinfectiemiddel, de artiest doet handschoenen aan en evt. een mondkapje op en 
Vervolgens worden de naalden uit hun verpakking gehaald en de tatoeëermachine wordt geassembleerd.

 Er zijn “liners” nodig om de contouren/ outlines te zetten en “shaders” om te schaduwen. 
De naalden gaan tot in de 2e huidlaag – de lederhuid. 
Hoe diep de naalden in de huid binnendringen is dus afhankelijk van de plaats op het lichaam, omdat de dikte van de 
huid varieert. De naalden perforeren de huid en de inkt die rondom de naald zit, wordt bij het verwijderen uit de huid achtergelaten en vult dus als het ware het gaatje van de naald op. De huid reageert op de inkt omdat het een onbekende stof is en zal het lichaam beschermen door de inkt in te kapselen. De ingekapselde inkt blijft voor altijd daar vast zitten. 

In de meeste gevallen worden eerst de outlines gezet en vervolgens het schaduw/ kleurwerk. 

In sommige gevallen als het je allereerste tatoeage is bijvoorbeeld bied de artiest aan om even een lijntje zonder inkt te zetten zodat je bekend bent met het gevoel. Afhankelijk van het formaat van de tatoeage zal de tattoo in 1 keer of in meerdere sessies afgemaakt worden. 
Drie uur tatoeëren is voor de meeste klanten dragelijk. Dit door de natuurlijke pijnstillers (endorfines) die vrijkomen. Langer dan drie uren wordt moeilijk voor zowel de klant (de pijn) als  voor de artiest (door het opzwellen van de huid ). Mede hierdoor is het nodig dat bij grotere tatoeages het wordt gepland in meerdere sessies. 

Een tatoeage is een oppervlakkige wond. Je moet dit dan ook schoon houden om een goed resultaat te krijgen. Daarom krijg je na afloop van de sessie plastic folie over je tatoeage. De minuscule gaatjes in de huid staan namelijk nog open als de tatoeage klaar is en is dan ook extreem gevoelig voor infecties. De plasticfolie zorgt voor een barrière tegen vuil en kleeft niet in de wond, waardoor de inkt niet uit de tatoeage wordt gezogen (zoals vroeger bij het gebruik van keukenrol). Het gebruik van de plastic folie is dus tweeledig: het schoonhouden en een beter resultaat van de tatoeage. Deze folie moet je minstens 2 uur laten zitten, waarna je de tatoeage moet wassen met een PH-neutrale zeep en lauwwarm water. Je vormt schuim in je handen en wast de tatoeage zorgvuldig (geen washandje of spons), goed afspoelen en droogdeppen met een schone, niet pluizende handdoek of keukenrol. Vervolgens breng je een heel dun laagje wond helende zalf aan, net voldoende om de tatoeage te masseren. Te veel crème zorgt dat tatoeage te vochtig blijft en makkelijker stof en vuil vasthoudt.

De eerste dagen “zweet” de tatoeage gekleurd wondvocht. Daarom is het wassen ook essentieel, zo niet dan vormt dit vocht korstjes die - wanneer ze loslaten - de kleur kunnen meenemen.  Na deze eerste fase verschijnt dunne loszittende huid, te vergelijken bij het vervellen na zonnebrand. Deze huid mag je zeker niet los proberen te krijgen (zoals krabben); ze moeten uit zichzelf loskomen. Bij een jeukend gevoel kun je het best zachtjes slaan op de huid.  Na het verdwijnen van deze dunne huid is de tatoeage glanzend, bijna kleurloos en nog steeds kwetsbaar. Het duurt dan nog enige dagen voor ze haar eindkleur aanneemt. Zwarte Tribal tattoos en rode kleurvlakken duren normaal iets langer voor ze volledig genezen zijn.

Tijdens de twee weken van het genezingsproces kan men absoluut niet in de zon komen met de tatoeage, niet zwemmen in zee of zwembad, geen bad nemen, geen sauna of jacuzzi bezoeken. 

Bij gevoelige huid en/of op gevoelige plaatsen op lichaam (bijv. ribben, sleutelbeen, nek) kunnen kleine onderhuidse bloeduitstortingen optreden, door de vibratie van de machine. Deze verdwijnen vanzelf na paar dagen. 
Dit ziet er heel anders uit dan een blow-out; een tatoeage die te diep gestoken wordt waardoor de inkt onderhuids uitloopt. De cellen in de derde huidlaag bezitten niet de vereiste eigenschap om de inkt in te kapselen. 

Blowout

Het is een feit dat bij een tatoeage, hoeveel voorzorgsmaatregelen men ook neemt, er een lichaams-on-eigen stof wordt aangebracht onder de huid, wat bij een klein percentage klanten een allergische reactie kan uitlokken. 
Wanneer er een allergische reactie optreedt, is deze geconcentreerd op de getatoeëerde huid, meestal zelfs in een bepaald kleurgebied - rood is dan de grootste kanshebber. 

Vooraf wordt ook bij klant geïnformeerd naar aanwezige allergieën. Bij mensen met allergische reacties - anders dan een voedselallergie – is aan te bevelen kleuren te testen of enkel met zwart en grijstinten te werken. De meeste problemen zijn te vermijden door tijdens het genezingsproces (meestal de eerst 2 weken) absoluut niet in de zon te gaan. De zon speelt een rol aangezien er reacties in de huid afspelen onder invloed van een soort fotosynthetische reactie tussen roodpigment en zonlicht. Wanneer een deel van een tatoeage werd blootgesteld aan zonlicht en een ander deel niet, trad enkel reactie op bij het deel dat in contact stond met zonnestralen.

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram